Årets Uppfinnarförening 2017

Stort grattis till alla medlemmar i Malmö Uppfinnarförening då vi i år igen 🙂 kammade hem Agne Johanssons pris för bästa uppfinnarförening 2017 på Skapas Innovationsgala.

Årets uppfinnarförening 2017

Bejublat föredrag om utvecklingen av Bluetooth

Månadsmötet i september gästades av Bluetooths ”fader” Sven Mattisson som berättade hur Bluetooth utvecklades från ett litet internt projekt på Ericsson till en världssuccé och kommunikationsstandard.

Föredraget avslutades med att Sven utnämndes till hedersmedlem i MUff och ”Brostensbärare av första graden”. 

Skapa Innovationsgala 2017

Svenska Uppfinnarföreningen bjuder in till Innovationsgala

 

 

Välkommen på festligheter och utdelning av SKAPAs innovationspriser den 9 november 2017, 18.15-22.30 på Tekniska Museet i Stockholm.

 • SKAPA-priset på 550 000
 • SKAPA-priset för unga innovatörer på 75 000, 50 000 och 25 000
 • Agne Johansson Minnesfonds pris till de tre mest aktiva uppfinnarföreningarna i Sverige
 • Pris för bästa pitch
 • Pris till mest innovativa län

Anmäl dig på www.stiftelsenskapa.se

Stor succé på Malmöfestivalen

Malmö Uppfinnarförenings ungdomsverksamhet Kreospace hade stor succé under Malmöfestivalen 2017. Massvis med vetgiriga barn och vuxna gick med stort engagemang igång på våra Lego-robotar och löste med bravur våra uppgifter. Genom nyvunna kunskaper inom konstruktion och programmering lyckades våra besökare få alla våra robotar att både köra runt och undvika hinder i omgivningen.

Malmöfestivalen 2017 Kreospace

Jakten på storsäljaren i Ullared

Under augusti och september månad finns möjlighet att besöka uppfinnarmässa på Gekås i Ullared i samband med inspelningen av ”Jakten på storsäljaren”. Medlemmar i Malmö Uppfinnarförening är inbjudna att besöka mässan vilket kan ge möjligheter till inspiration, idéer och nätverkande. Besöket är gratis och det bjuds på fika.

Mässor inträffar följande dagar:

 • Fredag 25 augusti
 • Lördag 26 augusti
 • Söndag 3 september
 • Måndag 4 september
 • Lördag 9 september
 • Söndag 10 september

Mässhallen ligger i Gekås-området i Ullared och mässorna pågår från ca 10.00-16.30.

Bygg en robot på Malmöfestivalen

Besök Malmö Uppfinnarförening under Malmöfestivalen

Undomsverksamheten Kreospace brukar hålla till på Teknikens och sjöfartens hus. Nu gästar vi Malmöfestivalen och ger besökarna möjlighet att kostnadsfritt prova på att bygga och programmera legorobotar. Det finns också möjlighet att testköra legorobotar som ungdomar från Kreospace tagit fram eller att få tips om hur du gör om du har en idé till en uppfinning som du skulle vilja förverkliga.

Läs mer på Malmöfestivalens hemsida.

Blir robotar vår undergång?

Kunskapskanalen har det goda omdömet att visa en mängd intressanta föredrag om robotforskning i absoluta framkant. Inspelningarna gjordes vid Lunds Universitet under symposiet ”Roboten – människans vän eller fiende” den 28:e mars.
 

Sändningsschema

 

Måndag 22 maj


15.00-15.30: Kommer robotar förändra allt? Per Ödling, professor i telekommunikation, talar om hur roboten förändrar näringslivet och arbetslivet. Och om hur roboten påverkar våra åsikter.

15.30-15.55: Hur avancerade och autonoma kan robotar bli? Gunnar Bolmsjö, professor i robotik, berättar om robotik inom molnbaserade system där robotar samverkar, om integrering i biologiska system där roboten hjälper till att styrning systemen, samt metoder för integrering av elektronik med människan.

15.55-16.15: Vad kan robotar lära oss om barns utveckling? Christian Balkenius, professor i kognitionsvetenskap, jämför inlärning hos barn och robotar. Han berättar hur man strävar efter att efterlikna barns utveckling och inlärning i robotar.

16.15-16.35: Hur kan vi umgås med robotar? Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap, berättar om social robotik och strävan efter att skapa en medkännande robot.

16.35-17.05: Robotar i hemmet. Susanne Frennert har forskat kring möjligheterna att utnyttja robotar i vardagen som hjälpmedel i hemmet, i trafiken, i vården och i industriella sammanhang. Här talar hon om sina erfarenheter utifrån Lunds kommuns strategi för välfärdsteknologi.

17.05-17.35: Humanoider. Fysikprofessorn Steen Rasmussen berättar om sin forskning som är inriktad på att skapa levande organismer ur icke-levande komponenter. Det handlar om uppkomsten av artificiellt liv och dess nyttan.

17.35-18.00: Robotisering och etik. Linda Johansson berättar om sin forskning kring distansstyrda obemannade vapen, drönare, och de moraliska dilemman som robotkrigföring ställer oss inför.

 

Tisdag 23 maj


16.10-16.25: Robotisering av kulturen. Roboten har gjort en kulturell förflyttning från förintare till frågeställare. I dag får de tala om känslor och jämlikhet, vilket hade varit otänkbart för 30 år sen. David Nyman, journalist och författare, berättar.

16.25-16.50: Robotars rörelsestyrning och läraktighet. Rolf Johansson och Anders Robertsson båda professorer i reglerteknik, berättar om vikten av återkoppling för att ge robotar bättre rörelsestyrning.

 

Lördag 27 maj


9.00-9.30: Kommer robotar förändra allt? Per Ödling, professor i telekommunikation, talar om hur roboten förändrar näringslivet och arbetslivet. Och om hur roboten påverkar våra åsikter.

9.30-9.55: Hur avancerade och autonoma kan robotar bli? Gunnar Bolmsjö, professor i robotik, berättar om robotik inom molnbaserade system där robotar samverkar, om integrering i biologiska system där roboten hjälper till att styrning systemen, samt metoder för integrering av elektronik med människan.

9.55-10.15: Vad kan robotar lära oss om barns utveckling? Christian Balkenius, professor i kognitionsvetenskap, jämför inlärning hos barn och robotar. Han berättar hur man strävar efter att efterlikna barns utveckling och inlärning i robotar.

10.15-10.30: Robotisering av kulturen. Roboten har gjort en kulturell förflyttning från förintare till frågeställare. I dag får de tala om känslor och jämlikhet, vilket hade varit otänkbart för 30 år sen. David Nyman, journalist och författare, berättar.

10.30-10.45: Hur kan vi umgås med robotar? Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap, berättar om social robotik och strävan efter att skapa en medkännande robot.

10.45-11.10: Robotars rörelsestyrning och läraktighet. Rolf Johansson och Anders Robertsson båda professorer i reglerteknik, berättar om vikten av återkoppling för att ge robotar bättre rörelsestyrning.

11.10-11.45: Robotar i hemmet. Susanne Frennert har forskat kring möjligheterna att utnyttja robotar i vardagen som hjälpmedel i hemmet, i trafiken, i vården och i industriella sammanhang. Här talar hon om sina erfarenheter utifrån Lunds kommuns strategi för välfärdsteknologi.

11.45-12.15: Humanoider. Fysikprofessorn Steen Rasmussen berättar om sin forskning som är inriktad på att skapa levande organismer ur icke-levande komponenter. Det handlar om uppkomsten av artificiellt liv och dess nyttan.

12.15-12.35: Robotisering och etik. Linda Johansson berättar om sin forskning kring distansstyrda obemannade vapen, drönare, och de moraliska dilemman som robotkrigföring ställer oss inför.

”Jakten på storsäljaren” i Kanal 5

Nu söker Strix television och tv-programmet på Kanal 5 nya uppfinnare och entreprenörer där man kan tävla om att bli en del av Skandinaviens största varuhus – Gekås, Ullared. I Ullared får du chansen att demonstrera din produkt för inköparna på Gekås.

Oavsett om du har en idé, prototyp eller färdig produkt kan du mejla en intresseanmälan till Jakten@discovery.com senast sista maj.

Casting (Ullared – Jakten på storsäljaren)
Strix Television AB | Magasin 3 | Frihamnsgatan 28
SE-115 99 Stockholm | SWEDEN | Tel + 46 8 522 595 00
www.strix.tv

Innovationstävling hos PTS

Nu startar ansökningsperioden för Post- och telestyrelsens (PTS) fjortonde innovationstävling med temat ”Arbetsmarknad för alla”. Tävlingen arrangeras denna gång tillsammans med Arbetsförmedlingen och målet är att få fram digitala lösningar som ökar tillgången till en bredare arbetsmarknad. Läs mer hos PTS.