Handledning för vägledningssökande:
En vägledningssökande måste göra en god del av arbetet själv, såsom att gå igenom kataloger inom det relevanta området, t ex: från Kjell & Co, Jula, Clas Olson, Teknikmagasinet om idén rör sig om en produkt inom det området alternativt möbelkataloger om det rör sig om produkter inom det området, kolla på internet, besöka varuhus/affärer som säljer liknande prylar, kolla ev patent, besöka ev mässor……
Om den vägledningssökande har en specifik fråga kan han/hon skriva om den till webbmaster och så kan denne sända ut den till alla medlemmar i föreningen. Det kan vara frågor av typen: ”är det någon som vet hur man …(osv.), alltså en mera specifik fråga och så kan de medlemmar som kan något om den saken svara om de vill så får man de namnen sedan och kan sedan ta direktkontakt med dem.
Man kan också själv testa på de kompetenser som finns angivna i Kompetensbanken som finns under menyn medlem -> Muff-support, klicka vidare till en lista över medlemmar som anmält vad de har för kompetenser. Hittar man där någon som har ”rätt” kompetens kan man höra av sig till någon i styrelsen så får man dennes namn och kan sedan själv ta direktkontakt med denne, givetvis under sekretess.
Man kan också, om man inte har gjort mycket mer än att man bara har själva idén be att få ta upp denpå ett medlemsmöte och kortfattat – på fem minuter – beskriva vad den går ut på och så få får medlemmarna i det mötet ge sin syn på på saken. (Se även nedan om ritning och/eller prototyp).
Innan man kan få en MUff-Support måste man ha fyllt i och sänt in en ideanmälan (finns på hemsidan) där man tagit fram svar på de frågor som står där, annars har de som blir inkallade till mötet inget att gå på. Då är det bättre med idén ovan där alla medlemmar i ett möte får ge sin syn.
(En MUff-Support-genomgång bör ses som den sista avcheckningen innan man ev går vidare till Almi för att söka förstudiemedel för vidareutveckling av sin idé.)
Så det är upp till den vägledningssökande själv – vill man göra ett mera genomgripande jobb själv och fylla i en Idéanmälan som bygger på gjorda undersökningar eller vill man bara ta en idé rakt av och få den diskuterad vid ett medlemsmöte? (Vid MUff-Support hemlighålls dén för alla utom de som deltar i det medan på ett medlemsmöte får alla medlemmar i detta höra om idén -men de har dessförinnan skrivit på en sekretessförbindelse där de lovar att inte använda idén utan skriftligt medgivande från meddelaren.) I båda fallen bör man dock ha litet kött på benen – gärna en prototyp eller en ritning så att deltagarna kan följa med i beskrivningen. Om man gör en ritning är det bra om den kan läggas på ett USB-minne så att man kan visa den på vägg via projektor så att alla kan följa med på ritningen.
Man kan även kolla den nya tjänsten Innovation on line – www.innovationonline.se – som är väldigt nyttig med massor av praktiska tips och länkar vidare och som man absolut bör testa sin idé på.
Denna handledning är ett komplement till den manual som håller på att byggas upp inom MUff och som bygger på medlemmars erfarenheter av kontakter med olika leverantörer och tjänsteutövare.